هر کشوری که بعضی از کالا ها را نمی تواند در داخل کشور خود تولید کند و یا تولید آن از نظر اقتصادی به صرفه نباشد ، آن کالا را از کشور دیگر خریداری می کند و به کشور خود وارد میکند. که به این عمل واردات کالا می گویند.
واردات کالا در یک کشور به عوامل مختلفی وابسته است.
مثلا کشور های واقع در مناطق سردسیر مانند نروژ ، آلمان و روسیه که در این مناطق کشت بعضی از محصولات کشاورزی گرمسیری مانند موز و نارگیل و خرما امکان پذیر نیست و این کشور ها مجبور به واردات محصولات کشاورزی گرمسیری از کشورهای واقع در مناطق استوایی هستند. وجود منابع طبیعی ، معادن و ذخایر نفتی در بعضی از کشورها مانند ایران ، عراق ، عربستان ، روسیه و آمریکا و نبود این منابع در کشور های دیگر علت اجباری برای واردات کالا از این کشور ها شده است.
در کشور های پیشرفته از نظر تکنولوژی ، بعضی تولید بعضی از محصولات صنعتی به علت مکانیزه بودن و استفاده از دانش پیشرفته به صرفه اقتصادی می باشد. در صورتی که در کشور های کمتر توسعه یافته تولید این محصولات امکان پذیر نمی باشد یا به علت اینکه دانش تولید را ندارند و یا تولید این کالا ها به صرف نمی باشد. البته باد در نظر داشت داشتن نیروی کار ارزان در کشور های فقیر باعث شده که شرکت های صنعتی محصولات خود را در این کشور ها تولید کنند. برای مثال واردات خودرو ، انواع سیتم های مخابراتی ، واردات موبایل و ماشین آلات صنعتی از کشور های ژاپن ، امریکا ، آلمان و ... توسط کشور های دیگر می توان نام برد.
امروزه چگونگی روابط سیاسی ، نقش مهمی در روابط تجاری کشور ها با یکدیگر بازی می کند. ممکن است واردات کالای یک کشور با توجه به روابط سیاسی منطقه تغییر کند. و یا واردات یک کشور به علت تحریم های سازمان ملل دچار محدودیت شود.
واردات کالا در کشور ایران نیز وابسته به عللی که در بالا ذکر شد ، دارای گوناگونی خاص خود است. بیشترین واردات کالا به کشور ایران را محصولات کشاورزی گرمسیری ، ادویه جات ، برنج ، ماشین آلات صنعتی و خودرو ، دارو ، خوراک دام و طیور ، دستگاههای ارتباطی و مخابراتی تشکیل می دهد.
واردات کالا برای کشور وارد کننده ارز بر بوده و تاثیر زیادی در مناسبات سیاسی ، نرخ تورم و وابستگی کشور ها دارا بوده و از اهمیت زیادی برخوردار است.
از نظر بازرگانی و تجارت بین الملل واردات کالا به 5 نوع تقسیم می شود. که در ذیل به آنها اشاره می گردد.
به وراردات کالا ها و محصولاتی اطلاق می گردد که برای کشور حیاتی بوده و برای واردات آن کالاهای ارز دولتی اختصاص می یابد و با شرکت های صادر کننده قردادهای چندین ساله بسته می شود.
به وراردات کالا ها و محصولاتی اطلاق می گردد که ممکن است به علت خاصی موقتاً به کشور وارد شوند. مانند: کالاهای که جهت شرکت در نمایشگاههای بین المللی به یک کشور وارد می شوند و پس از اتمام نمایشگاه از کشور خارج می شوند. یا کالا هایی که برای مطالعات علمی و پزوهشی به کشوری وارد شوند. این کالا های برای مدت معینی وارد می شوند.
این نوع کالا های در گروه کالا های موقت و غیر قطعی محسوب می شوند. به واردات کالاهایی گفته می شود که به یک کشور کشور شده و بنا به دلایلی به خارج از کشور برگردانده می شوند.
اگر کالایی از طریق مرز به کشوری وارد شود و پس از عبور از خاک این کشور به کشور دیگری تحویل داده شود ، ترانزیت خارجی نامیده می شود.
هرگاه کالایی از یک مرکز گمرک مجاز در کشور به مرکز گمرک دیگری در همان کشور حمل و نقل شود ، ترانزیت داخلی می گویند. مثلاً حمل کالا از یک گمرک مرزی به گمرک تهران.
تمامی حقوق سایت متعلق به آرامیس ترخیص می باشد. هر گونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد.